Λέσβος
Γκιουζλεμέδες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4
ΥΛΙΚΑ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
- 2 κ.σ. ξύδι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. φέτα
- 2 αυγά
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου
Περιγραφή
Οι γκιουζλεμέδες αποτελούν παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης, που μετέφεραν στο νησί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη «goz» που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ. Τις Απόκριες σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι ή κανέλα, αφού γεμιστούν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές ως προς τη γέμισή τους που είναι ιδιαίτερα εύγευστες.
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το αλάτι και το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Θρυμματίζετε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα. Τα διπλώνετε καλά, ώστε να κρατήσουν τη γέμιση και να μη χυθεί στη διάρκεια του τηγανίσματος. Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο.
Για τη γέμιση: Θρυμματίζετε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα. Τα διπλώνετε καλά, ώστε να κρατήσουν τη γέμιση και να μη χυθεί στη διάρκεια του τηγανίσματος. Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο.