Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λέσβος

Γκιουζλεμέδες

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

Περιγραφή

Οι γκιουζλεμέδες αποτελούν παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης, που μετέφεραν στο νησί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη «goz» που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ. Τις Απόκριες σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι ή κανέλα, αφού γεμιστούν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές ως προς τη γέμισή τους που είναι ιδιαίτερα εύγευστες.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το αλάτι και το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Θρυμματίζετε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα. Τα διπλώνετε καλά, ώστε να κρατήσουν τη γέμιση και να μη χυθεί στη διάρκεια του τηγανίσματος. Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.