Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάχλες στον φούρνο γεμιστές με λαχανικά και φέτα

Χάχλες στον φούρνο γεμιστές με λαχανικά και φέτα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
  • 30 γρ. πιπεριά πράσινη, σε μικρά καρέ
  • 50 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 60 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
  • 180 γρ. φέτα, σε μικρά κυβάκια
  • 10 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
  • τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • μικρά κλαράκια θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο (για το σερβίρισμα)

Περιγραφή

Οι χάχλες είναι ο παραδοσιακός λέσβιος τραχανάς, πλασμένος με ξινό γάλα, που του δίνουν σχήμα «χούφτας». Παρασκευάζονται με γάλα και σιτάρι, ενώ πλάθονται στο χέρι. Πήραν το όνομα τους από το σχήμα τους, καθώς μοιάζουν με επίπεδα, οβάλ, μικρά πιατάκια για κούπες του καφέ. Συνήθως, τις γεμίζουν με φέτα και τις σερβίρουν είτε ελαφροψημένες στο τζάκι ή στον φούρνο είτε τις σπάνε σε κομμάτια και τα ρίχνουν σε σούπες, για να γίνουν πιο χορταστικές. Διασημότερες είναι οι χάχλες του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο.

Εκτέλεση

Ξεκινάτε, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης. Μοιράζετε το μείγμα στις χάχλες και τις τοποθετείτε σε ένα μέτριο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Φουρνίζετε και ψήνετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά οι χάχλες και να ψηθεί η γέμιση. Ξεφουρνίζετε, ραντίζετε τις χάχλες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φύλλα ρίγανης και σερβίρετε. Συνοδεύεται ιδανικά με ούζο.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.