Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ικαρία

Πικάντικα μαυρομάτικα με χόρτα και ρέγγα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια (πλυμένα)
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1- 2 φρέσκιες ή αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
  • 1 κιλό χόρτα
  • 1 φλ. του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 85 γρ. ρέγγα καπνιστή (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λακέρδα, αντζούγιες ή σαρδέλες που θα έχετε ξεπλύνει καλά)

Εκτέλεση

Βάλτε τα μαυρομάτικα σε μία μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, μέχρι να πάρει μία βράση. Βγάλτε τα από τη φωτιά, σουρώστε τα και τοποθετήστε τα ξανά στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό, το οποίο θα τα καλύπτει. Βάλτε την κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά, μέχρι τα φασόλια να πάρουν βράση και, στη συνέχεια, χαμηλώστε την ένταση της κουζίνας και αφήστε τα να σιγοβράσουν, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακά, αλλά και να “κρατάνε”, ενώ η στάθμη του νερού τους θα έχει μειωθεί στο μισό. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα χόρτα και μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο. Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να έχουν εξατμιστεί τα υγρά του, και τα χόρτα να έχουν μαλακώσει (περίπου 30 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει λίγο και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με το καπνιστό ψάρι.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.