Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βενιζελικά Λήμνου

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 550 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα
  • 130 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα
  • 50 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 60 γρ. κακάο
  • 50 ml λικέρ κουαντρό
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. βυσσινάδα (τη ζυγίζουμε αραιωμένη)
  • 1 κιλό έτοιμο λευκό γλάσο royal icing ή βανίλια υποβρύχιο (για την επικάλυψη)

Περιγραφή

Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από το γλάσο) στο μίξερ και ζυμώνετε με το γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μπορείτε να το πλάσετε. Πλάθετε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα τοποθετείτε πάνω σε έναν δίσκο που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
Για την επικάλυψη: Λιώνετε τη βανίλια υποβρύχιο σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο λευκό γλάσο. Το αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο γλάσο. Ρίχνετε μέσα σε αυτό τα μπαλάκια. Με ένα πιρούνι τα μαζεύετε και τα ακουμπάτε ξανά στον δίσκο, πάνω σε λαδόκολλα, ώσπου να στεγνώσει το γλάσο. Διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.