Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λαμπροκουλούρα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι γ.ο.χ. 
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 φλ.  χλιαρό νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ φλ.  ελαιόλαδο
  • 1 φλ.  γάλα χλιαρό
  • 3 αυγά χτυπημένα ελαφρώς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 αυγό (τον κρόκο) ανακατεμένο με 1 κ.γ. νερό
  • αυγά κόκκινα βαμμένα για το στόλισμα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Περιγραφή

Η λαμπροκουλούρα ζυμώνεται, σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη. Κατά το έθιμο, στις κοπέλες, προσφέρουν μια στρογγυλή κουλούρα, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και, για τα αγόρια, φτιάχνουν ένα πέταλο, που συμβολίζει τον καλό οιωνό. Η λαμπροκουλούρα μπορεί να γίνει, όπως το καθημερινό ψωμί ή να γίνει γλυκιά, με διάφορα μυρωδικά, αλεύρι και μαγιά, όπως το τσουρέκι. Αυτό, όμως, που την ξεχωρίζει είναι το στόλισμά της με σχέδια από ζυμάρι και κόκκινα αυγά.

Εκτέλεση

Διαλύετε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Την αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φουσκάλες. Κρατάτε δύο φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο στο μπολ του μίξερ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, τα αβγά, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ με τους γάντζους, προσθέτοντας όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι, για να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε το ζυμάρι με μεμβράνη και μετά με χοντρές πετσέτες. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια (εάν φτιάξετε 2 κουλούρες).
Ξεχωρίζετε και αρκετό από το ζυμάρι, για να φτιάξετε τα σχέδια. Πλάθετε σε κουλούρες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. Αρχίζετε το στόλισμα. Πιέζετε 4 βαμμένα αυγά σταυρωτά στις άκρες. Πλάθετε κορδόνια με το ζυμάρι που φυλάξατε, τα τυλίγετε γύρω από τα αυγά και πιέζετε τις άκρες μέσα στο ζυμάρι. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μικρά πουλάκια και να τα τοποθετήσετε πάνω από τα αβγά, βάζοντας και γαρύφαλλα για ματάκια. Συνεχίζετε το στόλισμα με το υπόλοιπο ζυμάρι. Τοποθετείτε τις λαμπροκουλούρες σε ταψιά, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20 - 25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ. Αν χρειαστεί, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.