ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4
ΥΛΙΚΑ
- 2 και 1/2 φλ. νερό
- 2 κ.σ. μαραθόσπορους
- 8-10 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2/3 φλ.τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 και ½ φλ.τσ. βούτυρο λιωμένο
- 3 φλ.τσ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά
- 1 φλ.τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- ½ κ.γ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλα τριμμένα
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα για γούρι
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 φλ. σουσάμι
Περιγραφή
Η παραδοσιακή βασιλόπιτά Αγιάσου παρασκευάζεται όλο το χρόνο και όχι μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ιστορία της χάνεται στον χρόνο και ανακατεύεται με αυτή του Μ. Βασιλείου στην Καππαδοκία. Ο μύθος λέει ότι, μέσα στα φύλλα της, κρύφτηκαν τα χρυσαφικά, για να μοιραστούν δίκαια. Φτιαγμένη με μια ιδιαίτερη τεχνική αποτελείται από 50 φύλλα περίπου, που ζυμώνονται με βρασμένο γλυκάνισο, λάδι, πορτοκάλι και με γέμιση από ντόπια ξερή μυζήθρα, ώστε να συνδυάζει το αλμυρό με το γλυκό σε τέλεια αναλογία.
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά. Κόβετε δύο κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι, ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω 1/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντάς τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε το 1/3 του φλιτζανιού της γέμισης σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο. Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης πάνω από την τελευταία στρώση, για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά πάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού. Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180ο C, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά. Κόβετε δύο κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι, ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω 1/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντάς τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε το 1/3 του φλιτζανιού της γέμισης σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο. Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης πάνω από την τελευταία στρώση, για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά πάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού. Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180ο C, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.