Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπαλεζές

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
εύκολο
ΧΡΟΝΟΣ
30'
ΑΤΟΜΑ
4

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι νισεστέ
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 1 σφηνάκι ανθόνερο
  • 1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα

Περιγραφή

Το μυρωδάτο, με ανθόνερο, και ελαφρύ αυτό γλυκάκι προέρχεται από τη Λέσβο. Το έδιναν στις γυναίκες, που είχαν μόλις γεννήσει, με σκοπό να δυναμώσουν και να έχουν αρκετό γάλα για να θηλάσουν το μωρό τους, μιας και πρόκειται για ένα αμυλούχο γλυκό με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε το ένα από τα έξι ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και το νισεστέ. Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συμπληρώνετε και τα υπόλοιπα 5 ποτήρια νερό. Ανακατεύετε συνεχώς έως ότου αρχίσει να βράζει, να γίνεται διάφανο και να πήζει. Όταν βράσει, ένα πεντάλεπτο περίπου, το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ανθόνερο, που θα δώσει στην κρέμα μεθυστικό άρωμα εσπεριδοειδών. Το μοιράζετε σε μπολ. Από πάνω, ρίχνετε ξασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα. Σερβίρετε μόλις κρυώσει ή και δροσερό από το ψυγείο.
Πώς να ασπρίσετε τα αμύγδαλα: Σε ένα μεγάλο μπρίκι βάζετε νερό να βράσει. Μόλις βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα. Τα αφήνετε για μερικά λεπτά. Πετάτε το βραστό νερό και ξαναγεμίζετε το μπρίκι με κρύο. Τα αφήνετε λίγα λεπτά να κρυώσουν και, έτσι, ξεφλουδίζονται εύκολα. Τα ξεπλένετε, για να παραμείνουν λευκά, και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τώρα, είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Άλλες συνταγές

Βενιζελικά Λήμνου
Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και, στη συνέχεια, με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει. Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι, γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Και κάπως, έτσι, τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Όσπρια παντρεμένα
Τα όσπρια ήταν ανέκαθεν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από το ότι η γη μας είναι εύκολη στην καλλιέργεια των οσπρίων ήταν και είναι, επίσης, εύκολο να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν για πολύ καιρό. Τα "παντρεμένα" όσπρια ήταν, επίσης, η λύση της επόμενης μέρας. Όταν περίσσευαν όσπρια, τα μαγείρευαν με ρύζι την επόμενη μέρα, δηλαδή ρεβιθόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο κι, έτσι, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τέλος, τα όσπρια, συνδυασμένα με ρύζι, είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, προσφέροντας μια πηγή πρωτεΐνης. Η προσθήκη ρυζιού απογειώνει τη διατροφική αξία του πιάτου.